Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение на Иван Димов срещу,

...
Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение на Иван Димов срещу,
Коментари Харесай

Бивш съдия, търсен за пране на 170 000 евро, обвини съда в репресии

Пловдивският апелативен съд промени мярката за неотклонение на Иван Димов против, който има Европейска заповед за арест от австрийските управляващи за пране на 170 000 евро. Преди дни Окръжният съд остави Димов в ареста, откакто беше хванат на автомагистралата край Пловдив. 
Прочетете още
Днес той още веднъж се изправи пред Темида, с цел да изиска по-лека мярка за неотклонение. Доводите на отбраната му -адвокат Емануил Йорданов бяха, че към този миг има грешки в Европейската заповед от страна на австрийските управляващи. Те са позволили голям брой пропуски, основната от които е, че действията не са осъществени на територията на Австрия. 

Адвокатът показа писмени доказателства, от които излиза наяве, че сметката посочена в заповедта е адвокатска, което потвърждава, че данните, взети от управляващите в Австрия са получени в нарушаване със закона. Защитата обърна внимание на това, че адресът на Димов в София е напълно покрай Министерство на вътрешните работи, като е обикновено той да е бил арестуван на територията на града, а не на автомагистралата.

„ Европейската заповед не дава отговор на условията. Моля да отмените решението на Окръжен съд—Пловдив и да определите по-лека мярка за неотклонение. Смятам, че доверителят ми е арестуван без каквото и да е повода ”. Така приключи юристът и някогашен министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Прокуратурата се причисли към тезата на Йорданов, като счете, че подадената тъжба за по-лека мярка е основателна и следва да бъде почетена. Според  държавното обвиняване никой не разполага с задоволително доказателства по делото, а мярката има значение единствено при производството. Домашен арест също би извършил задачите му при предаването.

„ Този случай ще се трансформира в емблематичен за потребление на правосъдната система за принуда над български юрист. Аз до ден сегашен не съм видял копие от използваните законови разпореждания, т.е. аз съм лишен от правото да се пазя. Аз в Австрия не съм направил нищо, дори не съм ходил 3-4 години. От лицата разказани в Европейската заповед не познавам никой, с изключение на един мой клиент. Имаме молба, която не дава отговор на условията на закона.  Бях задържан като най-големия нарушител в страната, а имам непрекъснат адрес в София. Аз не се укривам от правораздаването. ” Това сподели в последните си думи към съда някогашния член на Висшия правосъден съвет и настоящ юрист сега Иван Димов.

Така съдът одобри настояването за основателно, поради това, че производството за същинската екстрадиция е идната седмица и остави Димов под домакински арест на непрекъснатия адрес в София. Мярката следва да се управлява посредством електронна гривна, а решението е дефинитивно.

Припомняме, че във вторник някогашният член на Висшия правосъден съвет и ексдепутат от Съюз на демократичните сили при държавното управление на Иван Костов се изправи пред Окръжен съд- Пловдив и, с цел да стане ясно дали ще бъде предаден на австрийските управляващи. Магистратите обаче решиха, че има изчезнала информация в Европейката заповед за събитията, за които е осъществено престъплението- време, място и присъединяване.

След дни ще продължи и  разглеждането на молбата за екстрадиция пред Окръжен съд-Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР